Calendar activitati - ORA Locala (CFR)

miercuri, 30 august 2023

 

 

 

                                        C.N. UUS 2023 

 

                   Pentru participarea la Campionatul National de unde ultrascurte de anul acesta am incercat o alta abordare, in special pre-concurs. 

                   Aveam , dupa experienta anilor trecuti, de rezolvat cateva lucruri pe parte de logistica. Daca pentru 432 Mhz  construisem in regim propriu o antena cu 17 elemente dupa modelul si datele de pe siteul DK7ZB inca de acum 4 ani, pentru 144 Mhz am hotarat sa ne facem propria antena si sa nu mai depindem de imprumuturi, cel putin din doua motive:

                    - primul, ar fi ca antena ce o folosisem ( ca si model              constructiv ) pana acum , F9FT cu 17 elemente era foarte lunga si avea o greutate maricica, fiind greu de manevrat, greu de urcat la 7m inaltime pe un pilon militar de imprumut,  la care permanent aveam grija sa nu il facem              " banana " ( dupa spusele proprietarului ).

                                    - al doilea , era antena de imprumut.  

Am cautat informatii despre antene folosite in 144 Mhz prin YO, am citit , am pus intrebari la diversi utilizatori si participanti la campionatele nationale.  Intamplator am citit pe radioamator.ro oferta lui Dan (YO8ROO) pentru o antena LFA. Habar nu aveam despre o asemenea antena si intreband colegii radioamatori , citind pe site-ul lui  DK7ZB , am gasit de cuviinta sa construim  aceasta antena. Ne-am interesat si cautat materialele necesare construirii si surpriza neplacuta a fost ca materialele de care aveam nevoie se gaseau partial, iar restul  cu un orizont de asteptare nedefinit.  Cum timpul pana la concurs era undeva pana la 50 zile, din dorinta de a avea la timp antenele necesare , masurate si acordate pe indelete, am sunat la Dan (YO8ROO) si ne-am inteles in privinta construirii unei antene LFA cu 10 elemente, avand in vedere ca la acel moment acesta detinea toate materialele necesare.

                    In 10 zile am avut antena in curtea lui Dan (YO4FPF), locul unde instalam cartierul general al pregatirilor de concurs, ca in fiecare an de altfel. Am montat antena si in 2 zile am reusit sa facem acordul acolo unde trebuie. Bineinteles ca masuratoarea cu analizorul de antena a fost completata cu conectarea antenei la transceiverul ICOM 7100 pe care aveam sa-l folosim in concurs.  Pe TCVR raportul de unde stationare a fost 1:1.1 !!! 

                     Ufffffffff.. rezolvasem partea cea mai neclara si stresanta pentru noi.  Intre timp luasem legatura cu Cristian (YO7NK) de la care am achizitionat, prin grija unui sponsor inimos din BV, un stalp de antena de 13m din aluminiu. Dintr-o roata de autoturism uzata cu janta pe ea, am facut prin priceperea lui Dan (YO4FPF) , un postament pentru acest stalp.  Acum, cu 25 zile inainte de concurs, am facut lista cu cele necesare si am ajuns la concluzia ca doar un amplificator de putere pentru 144 Mhz ne mai trebuia.



                    Am apelat la dl. Moldoveanu (YO4ASV), de la care mai imprumutasem liniarul lui cu cativa ani in urma si a doua zi l-am avut in posesie. ( un TOKYO HL-300VDX, si cu o sursa de curent de 55A ).

A trebuit sa confectionam pentru el un cablu pentru PTT cu care sa putem actiona ICOM-ul 7100. Totul rezolvat si probat , a fost bine din prima incercare. O contributie importanta la rezolvare avut vecinul lui Dan, Cornel (YO4NA) care a identificat rapid conexiunea cea mai buna si sigura.

                       Aveam antena pentru 144 Mhz.

                     Anul trecut antena cu 17 elemente dupa modelul lui DK7ZB pentru banda de 432 Mhz facuta de noi ne-a dat mari batai de cap. Am avut in concurs un RUS de 1:2.9 si nu am avut incotro a trebuit sa lucram asa.  Rezultatul s-a vazut in clasament.  Ne-am pus fireste intrebarea : CE NU MERGE ?.  Surpriza neplacuta a fost cand am demontat cutia in care era balonul si elementul vibrator si ne-am uitat inauntru….dezastru !!  Rugina pe papucii de contact cu elementele vibratorului, balonul in sine ca un sarpe mort inghesuit fara logica in cutie; colac peste pupaza, noi nu foloseam mufe N .

Desi citisem cum se face pe site la DK7ZB, desi Claudiu (YO4FYQ) ne avertizase asupra modului in care se face balonul, noi, novici in ale undelor ultrascurte, se pare ca am respectat conditiile de confectionare dupa cum am vrut noi...adica aiurea. Dovada ca aiurea a fost si RUS la concursul din 2022 in 432 MHz...parte din putere o trasformasem in caldura !.

                   L-am intrebat din nou pe Claudiu (YO4FYQ) , ne-a explicat inca odata ce si cum, am citit din nou cum se face si pe site-ul lui DK7ZB si in sfarsit am reusit sa intelegem ce prostii facusem. Am reconstruit balonul de la zero si pana la urma a iesit cu adevarat ce trebuia !. Cand l-am montat pe antena bineinteles ca masuratorile aratau cum trebuie si la verificarea pe TCVR am avut un RUS de 1:1.1. 




                         Am mai invatat ceva. 

                    Tot  Claudiu (YO4FYQ) ne spusese anul trecut ca daca vrem sa imbunatatim ceva, va trebui sa nu mai lucram cu cabluri neadecvate pentru UUS. Noi anii trecuti folosisem cablu coaxial RG 213 de lungime relativ mare , cam 22m. Anul acesta am achizitionat si folosit 15m de cablu LMR 400.                                        

                    Cu  cinci zile inainte de concurs am adus la Dan (YO4FPF) in curte toate lucrurile necesare pentru concurs.  Ceea ce am facut in plus anul asta ca pregatiri, ca tot vorbeam de o noua abordare, a fost faptul ca am facut o  instalare completa a setup-ului de concurs in curte , pentru fiecare banda , ca si cum am fi fost la locul de concurs. Cu aceasta ocazie am vazut clar succesiunea operatiunilor, sculele si dispozitivele necesare, timpii montarii. Acest lucru avea sa ne ajute enorm cand am ajuns la amplasamentul de concurs.

                    Cu o zi inainte de plecarea catre locul de concurs, am instalat in si pe masina lui Dan, tot ce era necesar si in 3 ore totul era la locul lui.






                                  

                     Pe 19.08.2023 la ora 06.00 am plecat din fata casei lui Dan (YO4FPF) catre Comuna Crucea, jud. Constanta (55 Km de mers), la cota 230m, acolo unde de ani buni mergem la Campionatele Nationale de UUS.   La ora 07.02 eram deja pe locul de concurs.  Initial, dupa experienta neplacuta cu zgomotul generat de linia de inalta tensiune ce trece la 150m de amplasamentul de concurs, ne-am gandit sa cautam un alt loc in care sa nu fie aproape vreo linie de inalta tensiune.  In luna mai, am facut cu Dan YO4FPF un drum pana in judetul Tulcea, pe raza comunei Cerna si impreuna cu rangerul Rezervatiei Naturale Chervant- Priopcea am urcat pe varful Priopcea - 411m. Locul este ok pentru un amplasament de concurs de UUS ( in trecut s-a participat din aceasta locatie la C.N. UUS ) dar nu se poate urca decat partial cu mijloc de transport motorizat, ultima parte - cea abrupta - trebuie facuta la pas. Am facut de proba o urcare in ritm lejer si dupa 40 minute am ajuns in varf gafaind. Cum competitorii sunt trecuti deja de 66 ani nu ne-am vazut carand cu carca toate cele necesare pe o distanta de aproximativ 350m ( numai generatorul de curent are aproape 48 kg cu 15 l de benzina in el) chiar daca am fi optat pentru deplasare inca din ziua de vineri dinaintea concursului.  Dupa ce am facut o simulare de concurs in 144 Mhz am ajuns la concluzia ca pierdeam si la puncte-distanta la fiecare qso.  Am revenit de nevoie la locul des folosit Comuna  Crucea,  judetul Constanta, cu temerea ca vom avea iar acel zgomot puternic care ne va afecta receptia, dar pana la urma s-a dovedit locul corect.






                        Am  inceput sa descarcam si sa ducem fiecare piesa la locul ei. Am instalat destul de repede noul cort pe care nu il desfacusem si probasem pana atunci , am instalat stalpul pentru antena langa cort la 2m.




                         Anul acesta nu am mai operat din cladirea dezafectata ce inca exista acolo ci am optat pentru operarea din cort ( anume achizitionat pentru acest gen de activitati ). In cort am instalat masa  cu setup-ul de concurs. Generatorul l-am amplasat in cladirea dezafectata , aflata la 15m de cort; acest lucru a facut ca zgomotul specific generatorului sa fie semnificativ atenuat.  Timpul montarii a fost in jur de 2,5 ore, astfel ca la terminare era la ora 10 si ne intrebam ce o sa facem pana la ora concursului.  Temperatura pe deal era deja la 32 grade, dar spre norocul nostru , permanent, a batut un vand usor si constant dinspre NE, lucru care mai "racorea" atmosfera.



                    La ora 12.00 UTC ( 15.00 local ) a inceput concursul de 144 Mhz; am folosit in concurs indicativul de apel YO4KCA/P al Radioclubului Radu Bratu. Am facut echipa cu Dan (YO4FPF). Prima ora s-a lucrat in ritm alert dupa care ora a doua si a treia mai slab.  Ca strategie de operare am optat ca YO4DW sa opereze prima ora, dupa care ora a doua si jumatate din cea de-a treia sa opereze YO4FPF, ultima jumatate de ora iar YO4DW.  Se pare ca a functionat bine asa.  Am reusit sa punem in log 88 de indicative, cu 21 mai multe decat in 2022.   O fi mult, putin, ramane de vazut .



  Important pentru noi a fost ca totul a decurs normal, fara sincope.    La ora terminarii concursului pentru banda de 144 Mhz era deja intuneric si la lumina lanternelor de cap si a unui bec suplimentar, am demontat antena de 144 mhz si  am montat-o pe cea de 432 Mhz, pentru concursul ce incepea la ora 03.00 UTC  ( 06.00 local ) a doua zi.





                        Cu jumatate de ora inaintea de a se termina concursul de 144 Mhz, Dan m-a anuntat ca arde campul la aproximativ 75-100m de locul unde eram noi.  Daca la inceput, pana dupa montarea antenei de  432 Mhz , nu ne-am agitat prea tare fata de acest lucru, dar dupa ora 22.00 valvataia crestea in intensitate si se apropia de noi. La o cercetare de aproape am realizat ca nu era un lucru spontan, ci unul cu intentie.  Campul, la 30m de noi  avusese probabil o cultura de paioase si in urma recoltarii mecanizate ramasesera siruri de paie taiate pe lungimi de 40-50m ( poate mai mult ) late de 1 m, carora li se daduse foc.  Norocul nostru a fost vantul constant dinspre NE si mai tarziu dinspre N care a facut ca nici focul, nici fumul sa nu ajunga la noi.  Interesat este faptul, ca desi am vrut sa vedem cine se ocupa de treaba asta in ideea sa stam de vorba cu ei, sa le cunoastem intentiile, nu am gasit pe nimeni...parca erau stafii; am ajuns la concluzia ca stiau de noi, se fereau care nu cumva sa dam vreun telefon pe undeva sa semnalam incendierea voita a campului. Pe la 23.00 Dan a plecat la culcare in masina ( stiu ca a dormit iepureste ) iar eu pe salteaua umflata din timp aflata deja in cort , am incercat sa adorm.  Nu am reusit asta pana catre ora 02.30 cand focul, mult domolit, a trecut pe la S de noi catre NW.  Oricum eram pregatiti, in cazul in care lucrurile ar fi scapat de sub control, sa ne autoevacuam in cladirea dezafectata. Bine ca a fost doar atat !

                     La ora 05.30 a doua zi, duminica 20.08.2023, ne-am trezit, am pornit generatorul, am verificat setup-ul pentru 432 Mhz si am facut cateva qso de control. Ce ne-a mirat foarte tare a fost faptul ca unii corespondenti spuneau ca venim "tare" desi aici nu aveam ca putere decat ce putea ICOM 7100 adica 35w !... Acest lucru s-a pastrat pe toata perioda concursului. Am operat o ora cu o ora in fiecare etapa, iar la sfarsit adunasem 51 qsl-uri in log.   La banda de 1,2 Ghz am renuntat din motive lesne de inteles: am fi participat modest numai in 1,2 Ghz cu putere si setup modest iar la celelalte ( 2,3 Ghz, 5,7 Mhz, 10,3 Ghz si 24 Ghz ) nu, ceea ce oricum nu ne avantaja si nu merita efortul; nu am fi facut in cele doua etape mai mult de 12-15 qso.




                     La 10.20 am inceput demontarea si strangerea echipamentelor, am urcat totul pe si in masina si am plecat catre Constanta la ora 12.15.   Ramasesem cu impresia ca Murphy uitase complet de noi si era pe la altii. Da de unde !!!  In drum spre acasa, inainte de intrarea in comuna Dorobantu, o ancora de 3 mm sintetica ce amara echipamentele de pe masina, a binevoit sa cedeze  brusc si ce era pe masina s-a intors aproape la 90 grade fata de directia de inaintare catre dreapta !! Ne-am tarat cu 10 km/h vreo 500 m pana intr-un loc amenajat de oprire si am refacut ancorajul. Am ajuns in jur de ora 14 la Constanta; imediat ne-am apucat de descarcat si dus la sediul clubului generatorul, coaxialul si anvelopa-postament.

 

                    Ca si concluzii:                                    

 

-a fost o participare reusita logistic si  tehnic; 

-verificarea din timp a modului in care montam setup-ul complet a scurtat la jumatate timpul acestei operatiuni;

-am invatat ca atunci cand construim ceva si nu avem experienta necesara sa intrebam si sa citim instructiunile pana le intelegem;

-am petrecut in mod placut aproape doua zile in natura si am facut ceea ce ne place;

 

Cornelius YO4DW    

Dan YO4FPF     


P.S.

Mai multe poze si filmulete facute cu ocazia participarii la CN UUS 2023 gasiti pe pagina principala a blogului yo4brb.blogspot.ro in casuta demumita DRIVE sau direct accesand linkul urmator:    https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1Yny9THJ25GAYrxTCoF3EzotFff64oZUM

   

UPDATE 06.09.2023

S-au afisat pe siteul F.R.R, rezultatele provizorii la C.N. UUS:

        - locul 1 la 144 Mhz echipe, si

        - locul 5 la 432 Mhz echipe.   

  


Rezultatele provizorii sunt si cele finale.
Echipa YO4KCA campioana nationala la CNUUS 144 Mhz 2023






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu