Calendar activitati - ORA Locala (CFR)

luni, 8 mai 2023

                                                       

                                                            C.N.  U.U.S. 2022


        Participarea la Campionatul National de U.U.S. de anul acesta a venit cu certitudini dar si cu noi provocari.  Inca din luna iunie am pornit o discutie cu Vasile YO4CPO si Dan YO4FPF despre participarea de anul acesta, avand deja ceva experienta din anii trecuti.  Daca in 2021 participarea a fost in doi din motive de limitari familiale ale lui Dan ( am fost echipa YO4DW SI YO4CPO ) , anul acesta am stiut dinainte ca vom pregati participarea la inceput in trei si apoi in doi, Vasile YO4CPO avand in aceea perioada un angajament familial.

            Fata de anii trecuti, am hotarat sa demaram pregatirile inca din luna iulie. Experienta anilor trecuti ne-a obligat sa fim prevazatori. Discutia initiala a evidentiat reperele deja cunoscute:

            - inventarul aparaturii si antenelor;

            - stabilirea locului de unde sa participam;

            - inventarierea logisticii minim obligatorie pentru o participare sigura;

            - procurarea elementelor de aparatura si antene necesare ce in mod curent nu fac parte din dotarea clubului.

            Am luat de la Vasile YO4CPO stalpul telescopic pentru pilonul antenelor, de la prietenul nostru Liviu YO4FNG amplificatorul de 144 mhz tranzistorizat ( max 200w ) antena cu 16 elemente neverificata, dar cu toate piesele necesare si transverterul pentru 1296 Mhz cu antena aferenta ( il mai folosisem si in 2021 ) si un reflectometru reversibil de fabricatie germana ce il folosisem deja in anii trecuti cu succes.

            Ca aparatura de concurs am decis sa folosim un ICOM 7100 ( rezerva  ICOM 7000 ) ce avea 144 si 432 Mhz ( 50w in 144 si 20w in 432 Mhz). Daca pentru 144 Mhz aveam si amplificator despre care stiam ca ne duce undeva la 180w , pentru 432 Mhz a trebuit sa ne multumim cu cei 20w. Transverterul pentru 1296 Mhz stiam deja ca scoate maxin 20w.

            Ca antene am stabilit sa folosim o antena cu 16 elemente din cele fabricate la Bacau ( dar neverificata ) pentru 144 Mhz, o antena cu 17 elementi pentru 432 Mhz, autoconstruita in anii trecuti dupa modelul de la DK7ZB, ce o mai folosisem si pentru 1296 o antena de mici dimensiuni cu 19 elemente construita de Liviu Babi YO4FNG pe care o stiam deja ce poate.

                               

            Ca loc de participare am stabilit sa fie cel deja cunoscut si folsit in anii trecuti si anume cota 227 m de linga Com. Crucea , Jud. Constanta, KN44CM.            Dupa stabilirea logisticii minime de folosit si elaboraea listei cu ce mai trebuie, am ajuns la concluzia ca avem nevoie de un generator portabil care sa aibe o putere de minim 2000w si o capacitate a rezervorului de peste 10 litri. Am intrebat in stanga - in dreapta si pana la urma solutia a fost sa cumparam unul nou care sa satisfaca aceste cerinte. Am dat fuga la Brico Depot Constanta si am luat unul pe masura cu 15 litri capacitate a rezervorului de benzina ce foloseste benzina normala neaditivata. In anii trecuti folosisem unul de la YO4CPO care avea numai 5 litri rezervorul si in timpul concursului trebuia realimentat dupa ce opream pentru 15 minute totul ( folosea benzina aditivata ). Adus la Dan in curte, unde era cartierul general al pregatirilor, bagat ulei, alimentat rezervorul si dat sfoara. A functionat din prima fara nicio problema.


            Cu trei saptamani inaintea campionatelor, am trecut la verificarea antenelor. Daca la cele pentru 432 si 1296 nu aveam ce sa verificam, in afara montarii in curte si verificarea lor in emisie pe putere minima, la cea de 144 Mhz a fost de munca. Antena nemaifiind verificata de Liviu YO4FNG de ceva ani a trebuit sa verificam totul: existenta boom de lungimea necesara, inventarierea vibrator, reflector si elemente, piesele de plastic de fixare cu suruburile aferente. Din fericire am avut de la Liviu doua seturi de antena din care am reusit sa face o antena completa.  Stiam de la Claudiu YO4FYQ ca atentie deosebita trebuie acordata elementului vibrator. Am desfacut din precautie piesele de plastic de fixare pe boom si mufa SO si a trebuit cu grija si rabdare sa refacem toate conexiunile ( erau oxidate si cu multe mustati ).


            Cu o saptamana inainte, conform obiceiului, am plecat cu Dan catre locatia de concurs de la Crucea. Ajunsi acolo am constata ca pe drumul de urcare obisnuit nu se putea merge ( era moale de la ploaie si vegetatia era mai mare decat de obicei ) asa ca am facut cale intoarsa si ne-am orientat catre o varianta de rezerva despre care aveam cateva informatii culese de pe google earth dar pe care nu o verificasem niciodata; pe acolo urcau de obicei utilajele agricole si auzisem ca sunt sleauri si ravene de la ploile din ultimul timp). Cu teama am intrat pe acel drum, care pana la urma s-a dovedit a fi cel mai bun posibil si am stabilit ca acesta va fi folosit pe viitor.            Cu o zi inainte, catre seara, am pus pe si in masina lui Dan tot carabalacul si am stabilit plecarea pentru a doua zi la 7.30.  Drumul a decurs fara probleme si urcarea la fel. Rapid ( aveam lectia invatata ) am instalat in puctul de lucru ( o fosta cladire abandonata dar acoperita, din beton si caramida ) cu tot setup-ul de concurs, generatorul si cortul pentru odihna de peste noapte si la ora 12.30 eram gata.
            Setup-ul de concurs a fost urmatorul:

            - Transceiver ICOM 7000 cu alimentator extern;

            - Antena 16 elemente pentru 144 Mhz;

            - Amplificator Sommerkampf 200w, model SLA 200, pentru 144 Mhz;

            - Antena 17 elemente DK7ZB pentru 432 Mhz;

            - Transverter 1296 Mhz de la DB6NT ;

            - Antena 19 elemente pentru 1296 Mhz;        

   - Laptop cu programul de concurs  LogulMeuUUS vers. 05.07.2022 de la YO7FWS;

             A inceput concursul si totul a decurs normal cu o singura si neasteptata exceptie ce ne-a facut viata si receptia grea. La 300 m de locatie, catre E, trece linia de inalta tensiune de 400kv Isaccea. In anii trecuti nu i-am simtit prezenta decat sub aspectul existentei ei, nu ne-a deranjat deloc.  Surpriza neplacuta ce s-a rasfrant asupra receptiei a fost un zgomot de nivel S 6/7 permanent ce se amplifica la +20 cand antenele erau pe directia N ( districtul 8 ) adica aproximativ paralele cu linia de inalta tensiune. Cind increcam sa folosim preamplificatorul liniarului de 144 Mhz era imposibil de receptionat ceva pe directia districtului 8; pe celelelte directii zgomotul era acceptabil.  Ne-am descurcat cum am putut mai bine, altenand la 30 minute operatorul.   Aceasta neasteptata piedica ne-a dat de gandit si am stabilit pe loc ca pentru anul 2023 sa cautam din timp alta locatie fara linii de inalta tensiune in apropiere.


                 
          

           

            Nu am plecat la concurs cu o tinta privind clasarea ci doar cu ideea de a petrece cateva ore in natura si de a ne prezenta onorabil intr-un concurs national.  Daca la 144 Mhz stiam ca suntem oarecum competitivi si avem sanse sa ne clasam in primii 5, la fel de bine stiam ca la 432 Mhz cu numai 20w si la 1296 Mhz cu 20w eram de clasare catre coada la categoria echipe.

            La terminarea concursului, am strans si impachetat totul, lasat locul asa cum l-am gasit la sosire si bagat la masina materiale si operatori. Am coborat pe drumul pe care am urcat ce este de folosit pe viitor.

            CONCLUZII:

            Am participat la campionatele nationale de U.U.S. alaturi de Dan YO4FPF.

Am ocupat locul II la C.N. U.U.S. 144 Mhz echipe. O greseala de scriere si neverificarea atenta a logului dupa terminaraea concursului ne-a privat de 90 puncte, suficiente pentru ocuparea locului I.  Greseala ne apartie in totalitate.

Am petrecut doua zile frumoase in natura si am facut ce ne place.  Va trebui sa schimbam locatia curenta din cauza zgomotului; avem de verificat trei variante pentru anul urmator.  Am simtit lipsa de putere in 432 Mhz ca sa fim competitivi; in conditiile de anul acesta credem ca un PA nu ne-ar fi ajutat mai deloc avand in vedere nivelul ridicat al zgomotului benzii.  Am folosit in concurs coaxial GR 213 de lungimi aleatoare si se pare ca acest lucru a contat; aveam si H1000 dar lipsa de experienta la frecvente inalte si-a spus cuvantul.

Constatam ca de la o editie la alta numarul participantilor scade; poate ni s-a parut noua...

Cornelius YO4DW

Dan          YO4FPF


            

            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu